Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.04.2024 00:00 | PR články
Špeciálny projekt

Staráme sa o muškáty, aby kvitli od jari až do jesene (SÚŤAŽ!)

Odborníci z iniciatívy Pelargonium for Europe vám poradia, čo je dôležité pri ich výsadbe aj pri starostlivosti o ne. A môžete sa tiež nechať inšpirovať tipmi na letné muškátové dekorácie.

Muškáty patria dlhodobo medzi najobľúbenejšie kvitnúce rastliny. Vieme ich nájsť v mnohých farbách a tvaroch, rastú rýchlo, kvitnú bohato a nepretržite od jari do jesene, sú odolné a navyše aj nenáročné na starostlivosť. Na to, aby vaše muškáty prekvitali, nemusíte byť expertom. Táto rastlina totiž dáva aj záhradným nováčikom pocit úspechu, stačí sa riadiť niekoľkými tipmi. O rady a tipy ako na muškáty sa s nami podelili odborníci z iniciatívy Pelargonium for Europe.

Kedy je najlepší čas sadiť muškáty?

Pri príchode prvých teplých jarných dní možno cítite nutkanie začať s ich výsadbou, avšak pozor, muškáty nemajú radi chlad, tak sa netreba príliš ponáhľať. Mali by sa vysádzať až vtedy, keď už v noci nemrzne a denné teploty sa pohybujú nad 10 °C. Ak ale čakanie nie je vašou doménou a už ste ich vysadili, v prípade potreby ich ochráňte pred mrazmi, napríklad záhradnou fóliou. Ak však očakávate veľké ochladenie, mali by ste rastliny dočasne umiestniť do chráneného interiéru.

Aké miesto je pre muškáty ideálne?

Muškáty citlivo reagujú na nedostatok svetla. Čím viac slnka im doprajete, tým bohatšie kvitnú. Aby ste sa mohli v krátkom čase tešiť z bohatého zakvitnutia, kúpte si rastliny dobrého rastu s množstvom púčikov a hustými listami na stonkách. Muškátom sa darí najlepšie na slnečnom mieste. Poradia si však aj v polotieni. Muškáty nemajú veľmi radi priamy dážď. Strechu nad hlavou počas daždivých dní ocenia najmä odrody s veľkými alebo dvojitými kvetmi.

Otvoriť galériu
Zdroj: Pr článok

Ako správne zalievať muškáty?

Muškáty si dokážu v listoch a stonkách udržať veľa vlahy, takže pár dní bez vody dokážu zvládnuť bez väčších problémov. Avšak na to, aby bohato kvitli, je nutné  pravidelne ich zalievať. Vo veľmi horúcich letných dňoch sa odporúča zalievať ich ráno aj večer. Zásobníky vody a automatické zavlažovacie systémy môžu výrazne znížiť frekvenciu potrebného polievania. Tip: Na polievanie je ideálna dažďová alebo odstáta voda.

Odstraňujte zvädnuté a poškodené kvety a listy

Pre dokonalý vzhľad, optimálne zdravie a maximálnu silu kvetov je pravidelné odstraňovanie zvädnutých alebo poškodených kvetov či listov dôležité z troch dôvodov. Po prvé, muškáty po ich odstránení jednoducho vyzerajú lepšie. Po druhé, zabraňuje to rozširovaniu chorôb. Vo vlhkých podmienkach majú zvädnuté kvety a listy tendenciu zlepovať sa, čo vytvára ideálne podmienky pre hubové ochorenia. A po tretie, ich odstraňovaním výrazne zvyšujete tvorbu nových kvetov.

SÚŤAŽÍME na Facebooku – Život s kvetinami!

Otestujte si vaše znalosti o muškátoch a zapojte sa do jarnej súťaže na našom Facebooku! Stačí správne odpovedať na súťažnú otázku a ste v hre o 15 muškátov (rôzne odrody/farby) aj s kvetináčmi (rôzne druhy) pre každého výhercu. Súťaž prebieha od 22. apríla 2024 do 29. apríla 2024. Viac na FB Život s kvetinami (podmienky súťaže).

Tip na dekoráciu: Kvetináč v rustikálnom štýle s farebnými kamienkami

Premeňte svoje muškáty na úžasné dekorácie zdobené klenotmi. Odrežte prúžky samolepiacej pásky zo sklenených vlákien a prilepte ich na terakotový kvetináč tak, aby kúsok prečnievali. Zarobte si omietku podľa pokynov na obale. V ochranných rukaviciach a pomocou špachtle naneste omietku po celej vonkajšej strane kvetináča, aby ste vytvorili drsný, štruktúrovaný povrch. Následne na tento povrch rozmiestnite a vtlačte sklenené kamienky a korálky. Omietku nechajte stvrdnúť, jej zvyšky na kamienkoch a korálkach očistite kyselinou citrónovou. Do vyzdobeného kvetináča vložte muškát.

Otvoriť galériu
Zdroj: Pr článok

Ďalšie tipy na letné muškátové dekorácie nájdete na facebookovej stránke iniciatívy Pelargonium for Europe – Život s kvetinami.

Otvoriť galériu
Zdroj: Pr článok

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ústnu hygienu by ste nemali zanedbávať.
Toto miesto si v ústach ZABÚDATE umyť: Kvôli tomu vám SMRDÍ z úst!
Close-up Focus on Person's Hands Typing on the Desktop Computer Keyboard. Screens Show Coding Language User Interface. Software Engineer Create Innovative e-Commerce App. Program Development
USA odsúdili ruské kyberútoky v Európe: Hovoria o zlomyseľnosti! Na pretrase bolo aj Slovensko
Dong Zhimin sa stal známym na čínskej platforme na zdieľanie videí Douyin.
Otec sa sám staral o 8 detí: Mrazivé TAJOMSTVO! Príde vám zle, čo skrýval doma v kôlni
Na archívnej snímke maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.
Maďarský minister obhajuje svoju krajinu: Prstom ukazuje na Brusel, v tomto robí chybu
M. R. Štefánik
Spomienka na Milana Rastislava Štefánika je živá aj dnes: V týchto obciach si pripomínajú 105. výročie od jeho smrti
Polícia vyšetruje okolnosti nehody.
Polícia vyšetruje okolnosti nehody v Nitre: Hľadajú svedkov, pomôcť môžete aj vy
Simona ukázala pozemok, kde bude stáť nový dom.
Foto
Krainová sa poriadne buchla po vrecku: Nová vila v EXOTIKE! Plánuje sa sťahovať?
Uniforma vojaka NATO (ilustračná foto)
V Česku sa schyľuje k veľkému cvičeniu: Kvantum techniky a stovky vojakov, o čo im ide?
Foto
Anastasiia má najväčšie líca na svete: Ľudia jej píšu odporné veci! Zarazí vás, čo plánuje
Estónsky politik Kristo Enn Vaga je milovníkom športu.
Foto
Estónsky politik sadol na bicykel a prešiel 1700 kilometrov: Silný odkaz, o čo mu išlo?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Hrozivé varovanie! Rusi hovoria o ničivej odvete: Tento krok Ukrajine a Západu neodpustia
Veronika Vágnerová
FotoVáš Tip
Misska Vágnerová miluje provokovať: Zahodila podprsenku a dala to na voľnobeh!